header-image-bg

Τα καλλίτερα της ...

7 Ιούνιος

Τα καλλίτερα της Αθήνας – μονοήμερο (BEST OF ATHENS IN ONE DAY)

Η Αθήνα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με μακραίωνη ιστορία, που χρονολογείται από τον πρώτο οικισμό της Νεολιθικής εποχής. Τον 5ο αιώνα π.Χ. (η «Χρυσή Εποχή του Περικλή») – το αποκορύφωμα της μακριάς και συναρπαστικής ιστορίας της Αθήνας – οι αξίες και ο πολιτισμός της πόλης απέκτησαν μια καθολική σημασία. Με τα χρόνια, πολλοί κατακτητές κατέλαβαν την Αθήνα και εγκατέστησαν μοναδικά, υπέροχα μνημεία – μια σπάνια ιστορική επαναλαμβανόμενη επικάλυψη. Το 1834 έγινε η πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους και έγινε μια ελκυστική σύγχρονη μητρόπολη με ασυναγώνιστη γοητεία.

Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο 3 χιλιομέτρων (ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη), που οδηγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους («αρχαιολογικό πάρκο»), μεταμορφώνοντας το αρχαίο τοπίο.

Τα πέριξ της Ακρόπολης (AROUND ACROPOLIS)

Η διαδρομή ξεκινάει από τον ναό του Ολυμπίου Διός (6ος αι. Π.Χ.), ένας από τους μεγαλύτερους και κοντά στην Αψίδα του Αδριανού (131 Α.Δ.), που αποτελεί συμβολική είσοδο της πόλης. Από εκεί, περπατώντας κατά μήκος της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου (στο νότιο άκρο της Ακρόπολης) περνάτε το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου (5ος αι. Π.Χ.) όπου εκτελούνται τα περισσότερα έργα του Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου και Αριστοφάνη. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στα ερείπια του Ασκληπιείου (5ος αιώνας π.Χ.) και της Στοάς του Ευμένη (2ος αιώνας π.Χ.) και από εκεί το αίθριο του Ηρώδη του Αττικού, το οποίο χτίστηκε το 161 μ.Χ. και σήμερα είναι ο χώρος των παραστάσεων Του Φεστιβάλ Αθηνών.

Από εκεί θα ανεβείτε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τη θέση μερικών από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και τέχνης, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο ναός του Παρθενώνα. Εκτός από αυτό, είναι επίσης εντυπωσιακά τα Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στον Παρθενώνα. Επιπλέον, από το βράχο έχετε μια εντυπωσιακή θέα της πόλης.

Μόνο 300 μέτρα μακριά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης βρίσκεται το εντυπωσιακό Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα στην Αθήνα. Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, γυαλί και σκυρόδεμα και στεγάζει 4.000 ανεκτίμητα ευρήματα από τα μνημεία της Ακρόπολης που αντιπροσωπεύουν την ιστορία και τη λειτουργία της ως σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας.

Προχωρώντας από την Ακρόπολη φτάνετε στον Άρειο Πάγο, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου. Απέναντι από τον λόφο Φιλοπάππου, με τους όμορφους λιθόστρωτους δρόμους και το ρωμαϊκό μνημείο με το ίδιο όνομα στην κορυφή του, ενώ κοντά βρίσκεται η Πνύκα, όπου οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας συνήθιζαν να συγκεντρώνονται για να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.Περπατώντας πιο μακριά κατά μήκος του πεζόδρομου φτάνετε στην Αρχαία Αγορά, το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τις λειτουργίες της κλασικής Αθηναϊκής δημοκρατίας.Από εκεί, μέσω της οδού Ερμού, φτάνετε στον Κεραμεικό, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, με εντυπωσιακά γλυπτά και στύλους τάφων. Ο ποταμός Ιριδανός, ιερός στην αρχαιότητα, διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο.Ωστόσο, η περιοδεία μας στην μαγευτική Αθήνα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους.

 

Στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου (AROUND  NEIGHBORHOODS OF THE HISTORICAL CENTRE)

 

Ο «πυρήνας» του ιστορικού κέντρου είναι η γειτονιά της Πλάκας (στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης), που κατοικήθηκε χωρίς διακοπή από την αρχαιότητα. Όταν περπατάτε μέσα από τους στενούς λαβυρίνθινους δρόμους που πλαισιώνουν σπίτια και αρχοντικά από την εποχή της τουρκικής κατοχής και της νεοκλασικής περιόδου (19ος αι.), Θα έχετε την εντύπωση ότι ταξιδεύετε με μια “μηχανή του χρόνου”. Θα συναντήσετε αρχαία μνημεία όπως το μνημείο του Λυσικράτη, το οποίο ανεγέρθηκε από έναν πλούσιο δωρητή θεατρικών παραστάσεων, τη Ρωμαϊκή Αγορά με το φημισμένο «Πύργο των ανέμων» (1ος αι. Π.Χ.) και τη βιβλιοθήκη του Αδριανού (132 μ.Χ.), μικρότερες εκκλησίες, αληθινά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και Αρχιτεκτονικής, καθώς και υπολείμματα της οθωμανικής περιόδου (τζαμί Φετίχ, τζαμί Τζισταράκη, τουρκικό λουτρό κοντά στον Πύργο των ανέμων, μουσουλμανικό σεμινάριο κ.α.). Υπάρχουν επίσης μερικά ενδιαφέροντα μουσεία (Λαϊκή Τέχνη, Ελληνική Παιδική Τέχνη, Δημοτικά Μουσικά Όργανα, Πινακοθήκη Φρυσίρα κλπ.), Πολλές γραφικές ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, καθώς και καταστήματα που πωλούν αναμνηστικά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

 

Συνεχίζοντας από την Πλάκα, φτάνετε στο Μοναστηράκι, ένα χαρακτηριστικό μέρος της “παλιάς” Αθήνας, με στενά δρομάκια και μικρά κτίρια όπου πραγματοποιείται η παραδοσιακή αγορά (Γιουσουρούμ) της πόλης. Κοντά στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η περιοχή του Ψυρρή, μια παραδοσιακή γειτονιά που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της νυχτερινής ζωής της πόλης, με πολλά μπαρ, ταβέρνες, ουζερί, κλαμπ κλπ.

 

Ωστόσο, η καρδιά του ιστορικού κέντρου είναι η παραδοσιακή εμπορική γειτονιά, με περισσότερα από 2.500 καταστήματα όλων των ειδών, τα οποία απλώνονται στους δρόμους γύρω από την οδό Ερμού (ο πιο γνωστός εμπορικός δρόμος της πόλης). Το δυτικό σύνορο της περιοχής είναι η οδός Αθηνάς, όπου συγκεντρώνεται το εμπόριο των τροφίμων, θυμίζοντας έντονα οποιοδήποτε στη Μέση Ανατολή. Εδώ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα νεοκλασικά αρχοντικά του Δημαρχείου, η Δημοτική Αγορά (όπου πωλείται το κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά) και η ευρύχωρη πλατεία Κοτζιά.

Μέσα στα όρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας βρίσκονται επίσης οι γραφικές γειτονιές του Μακρυγιάννη (κοντά στην Ακρόπολη όπου βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης), τα Άνω Πετράλωνα, το Θησείο (όπου θα βρείτε μικρά ενδιαφέροντα μουσεία και πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια), ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο, καθώς και η περιοχή Γκάζι, με τα πρώην εργοστάσια φυσικού αερίου, τα οποία έχουν πλέον μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Τεχνόπολη).

 

Κέντρο (DOWNTOWN)

Το Σύνταγμα και η Ομόνοια είναι οι κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Συνδέονται με την οδό Σταδίου και τη Λεωφόρο Πανεπιστημίου, όπου βλέπουμε μερικά από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης που έχουν ανεγερθεί πάνω από 100 χρόνια πριν. Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μπροστά του το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φυλάσσεται από τους Εύζωνες με παραδοσιακή φορεσιά. Από αυτή την πλατεία ξεκινάει ο πανέμορφος Εθνικός Κήπος (40 στρέμματα), νότια του οποίου βρίσκεται το εντυπωσιακό Μέγαρο Ζαππείου (1874-1888). Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε προς το Προεδρικό Μέγαρο (1897) και στη συνέχεια στο  Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία (1896). Από εκεί, διασχίζοντας τη γειτονιά του Μετς, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο πρώτο νεκροταφείο, το παλαιότερο στην Αθήνα, βασικά μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών με πληθώρα υπέροχων μνημειωδών ταφόπλακων από μερικούς από τους σημαντικότερους γλύπτες του 19ου και 20ου αιώνα.

 

Από την πλατεία Ομονοίας ξεκινά ο δρόμος Πατησίων, ένας πολυσύχναστος δρόμος με ενδιαφέροντα κτίρια, μεταξύ των οποίων τα νεοκλασικά αρχοντικά του Πολυτεχνείου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο κατατάσσεται στα κορυφαία μουσεία στον κόσμο και φιλοξενεί σπάνιους θησαυρούς τέχνης από τη νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Κοντά στο μουσείο βρίσκεται η περιοχή Εξαρχείων, μια γοητευτική και πολύ ζωντανή γειτονιά, παραδοσιακό σημείο συνάντησης και φιλοξενίας πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών. Από την Εξάρχεια διασχίζοντας τη γειτονιά της Νεάπολης, μπορείτε να ανεβείτε στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού. Από την κορυφή του έχετε θέα ολόκληρης της πόλης, μέχρι τη θάλασσα. Από την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκεται η συνοικία Κολωνάκι, της οποίας το όριο είναι η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, που είναι ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς δρόμους της Αθήνας με όμορφα κτίρια, πολλά μουσεία (Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Πολεμικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη) και πράσινες περιοχές. Στο Κολωνάκι, που θεωρείται η πιο αριστοκρατική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, θα βρείτε πολλά καταστήματα που πωλούν ακριβά εμπορικά σήματα και haute couture, μοντέρνα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, ενώ αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο κεντρικούς του δρόμους με τα art deco, τα art nouveau και τα εκλεκτικιστικά κτίρια

Μέρη με εκπληκτική θέα (BREATHTAKING VIEWS OVER ATHENS)

Χάρη στην πλούσια μορφολογία της, η Αθήνα έχει πολλά μέρη όπου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης. Ρομαντικοί ή όχι, αφήστε τον εαυτό σας να αιχμαλωτίζεται από την Αθηναϊκή αστική δομή όπως φαίνεται από πάνω.

 

Προς προάστια (AROUND SUBURBS)

Τα νότια προάστια, που βρίσκονται στην ακτή του Σαρωνικού Κόλπου, περιβάλουν ένα πάρκο αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις. Προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, ενώ θα βρείτε επίσης πολλές όμορφες οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες, μεγάλα εμπορικά κέντρα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (ειδικά το καλοκαίρι). Στο Μαρούσι (βόρεια του κέντρου) βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε την Κηφισιά (βόρεια από Μαρούσι), με τις όμορφες βίλες και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της.

 

Επιπλέον, αν θέλετε να εγκαταλείψετε το κέντρο πίσω σας, μπορείτε να επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, τη γειτονική πόλη του Πειραιά, το κύριο λιμάνι της Ελλάδας (που σήμερα αποτελεί ενιαίο συγκρότημα με την Αθήνα), τη Μονή Δαφνίου (11 χλμ. δυτικά) Από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας (12ος αι.) Με μοναδικά ψηφιδωτά, τη Μονή Καισαριανής (5 χιλιόμετρα ανατολικά), που ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα, το ναό του Ποσειδώνα (5ος αιώνας π.Χ.) στο ακρωτήρι Σούνιο (490 π.Χ.) με τον Τάφο του Μαραθώνα, τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας (23 χιλιόμετρα δυτικά), του Αμφιάριου (48 χλμ. Βορειοανατολικά), ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή κατά μήκος της ακτής, την περιοχή της μάχης του Μαραθώνα ), Της Βραυρώνος (38χλμ. Ανατολικά) και της Ραμνούντος (κοντά στον Μαραθώνα), καθώς και των υπέροχων ορεινών όγκων της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, όλα κατάλληλα για πεζοπορία.

Στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, θα βρείτε καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονα μέσα μεταφοράς, μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για ψώνια, φαγητό και νυχτερινή ζωή, καλή εξυπηρέτηση αλλά πάνω απ όλα τη φιλοξενία και την ζεστασιά των κατοίκων της. Με λίγα λόγια, η Αθήνα είναι μια πόλη που συναρπάζει κάθε επισκέπτη, σε κάθε εποχή.